考研英语阅读命题思路透析和真题揭秘(39)
In such a changing, complex society formerly simple solutions to informational needs become complicated. Many of life' s problems which were solved by asking family members, friends or colleagues are beyond the capability of the extended family to resolve. Where to turn for expert information and how to determine which expert advice to accept are questions facing many people today.
In addition to this, there is the growing mobility of people since World War Ⅱ. As families move away from their stable community, their friends of many years, their extended family relationships, the informal flow of information is cut off, and with it the confidence that information will be available when needed and will be trustworthy and reliable. The almost unconscious flow of information about the simplest aspects of living can be cut off. Thus, things once learned subconsciously through the casual communications of the extended family must be consciously learned.
Adding to societal changes today is an enormous stockpile of information. The individual now has more information available than any generation, and the task of finding that one piece of information relevant to his or her specific problem is complicated , time-consuming and sometimes even overwhelming.
Coupled with the growing quantity of information is the development of technologies which enable the storage and delivery of more information with greater speed to more locations than has ever been possible before. Computer technology makes it possible to store vast amounts of data in machine-readable files, and to program computers to locate specific information. Telecommunications developments enable the sending of messages via television, radio, and very shortly, electronic mail to bombard people with multitudes of messages. Satellites have extended the power of communications to report events at the instant of occurrence. Expertise can be shared world wide through teleconferencing, and problems in dispute can be settled without the participants leaving their homes and/or jobs to travel to a distant conference site. Technology has facilitated the sharing of information and the storage and delivery of information, thus making more information available to more people.
In this world of change and complexity, the need for information is of greatest importance. Those people who have accurate, reliable up-to-date information to solve the day-to-day problems, the critical problems of their business, social and family life, will survive and succeed. "Knowledge is power" may well be the truest saying and access to information may be the most critical requirement of all people.
61. From the passage we can infer that__.
[A]electronic mail will soon play a dominant role in transmitting messages
[B] it will become more difficult for people to keep secrets in an information era
[C]people will spend less time holding meetings or conferences
[D] events will be reported on the spot mainly through satellites
[答案] A
[解题思路]
本文可将选项与原文一一对应进行排除。首先B选项的相关内容在原文中没有提及,属于干扰选项,可以排除。C选项对应于原文第四段第五句话"Expertise can be shared world wide through teleconferencing, and problems in dispute can be settled without the participants leaving their homes and/or jobs to travel to a distant conference site"(人们通过电话会议就可以分享专业知识,会议参与者们不需要离开自己的住所或者工作岗位去遥远的会场就可以讨论和解决存在争议的问题),可见减少的时间是去参加会议的旅途时间,而不是开会时间本身,因此C选项也是错误答案。D选项对应于第四段第四句话"Satellites have extended the power of communications to report events at the instant of occurrence"(人造卫星进一步发展了通信能力,可以对各个事件进行现场报道),文章指出卫星可以提高现场直播的能力,但D选项将原文的表述倒过来讲,现场直播是否主要通过卫星进行就不得而知了,因此D选项也是错误答案。A选项对应于第四段第三句话"Telecommunications developments enable the sending of messages via television, radio, and very shortly, electronic mail to bombard people with multitudes of messages"(电信技术的发展使得电视和无线电发送信息,而且很快电子邮件会不断地给人们送来大量的信息),选项表述符合原文,因此是正确答案。
[题目译文]
从文中我们可以推断 。
[A] 电子邮件很快就会在信息传输中扮演主导角色
[B] 在信息时代人们想要保密会更加困难
[C] 人们会化更少的时间开会
[D] 各种事件都会通过卫星进行现场直播
62. We can learn from the last paragraph that __.
[A] it is necessary to obtain as much
[B] people should make the best use of the information
[C] we should realize the importance of accumulating information .
[D] it is of vital importance to acquire needed information efficiently
[答案] D
[解题思路]
本题对应于原文最后一段,该段第一句指出"In this world of change and complexity, the need for information is of greatest importance"(在这个复杂和多边的世界中,对于信息的需求是至关重要的),同时最后一句进一步总结道""Knowledge is power" may well be the truest saying and access to information may be the most critical requirement of all people"("知识就是力量"这句谚语最正确不过,获取信息也许对于所有人来说是最迫切的要求了),可见最重要的是如何有效地获取所需信息,因此D为正确选项。A选项明显错误,因为问题关键不在于获取尽可能多的信息,而是如何获得信息。B选项表述与原文无关。C选项强调积累信息的重要性,也与原文无关。
[题目译文]
我们可以从最后一段中了解到 。
[A] 有必要得到尽可能多的信息
[B] 人们应该充分利用信息
[C] 我们应该实现积累信息的重要性
[D] 有效地取得有用的信息是非常重要的
猜你喜欢
- 来日留学不可不知的十大APP
小编根据自己的留学生活经验给大家推荐以下十款必备的App,几乎涵盖生活的方方面面,无论你是找兼职还是要网购,是阅览资讯还是观看视频,都能提供极大便利。
- 日本动漫游戏:学校的圣域
feng社第9作第1弹《彼女のセイイキ(她的圣域)》,而系列的第2弹《妹的圣域》已于2015年08月28日发售,系列第3弹《学校的圣域》在2016年11月发售。
- 秒变单身狗:哪些话不能对恋人说
恋爱初期总是美好而甜蜜的,然而两人长期处下来,就会发现对方的不足之处。生气起来口不择言,结果深深的伤害到两人的感情。这期给大家介绍一些对恋人可不能说的一些话。
- 日本礼仪:你真的会斟酒吗?
走进社会,我们不仅要在工作上努力努力再努力,还要一边学习一些社交礼仪。酒会作为一种常见的社交活动,学会其中的斟酒礼仪也是一门学问。今日,小编给大家整理了日本的斟酒礼仪供大家参考学习。
- 塗料的英文怎么说
学习单词的道路上任重道远,多和外语学习爱好者一起交流,会收获更多经验及学习技巧,在此推荐塗料的英文单词写法、塗料用英语怎么说、英文造句大全等外语学习资源,让大家学习外语更轻松,单词记忆更方便
- 茶壶用英语怎么说
日常生活中大家会遇到各类英文单词注释,是否遇到过不能理解的翻译呢?今天为大家提供茶壶的英文写法、茶壶的英语怎么说、读音、英文造句等单词解释,帮助大家提升词汇水平
- 2011银行从业资格考试《公共基础》辅导笔记(15)
二、授信业务法律规定 规定类别 细分 内容 授信原则 合法性原则、诚实信用原则、统一授信原则、统一授权原则。 授信审核 审贷分离,分级审批 贷款调查评估人员:负责贷款调查评估,承担调查失误和评估失准责任 贷款审查人员:负责贷款风险的审查,承担…...